[...] na to, że osoby ze zbyt niskim stanem odżywienia tym składnikiem mineralnym bardziej podatne mogą być na śmierć spowodowaną chorobami serca. Dbając o poziom magnezu w organizmie, nie można zapominać o regularnym piciu wody mineralnej, konsumpcji pestek dyni, migdałów, szpinaku czy nerkowców. Często najskuteczniejsza może okazać się [...]
Wysokie ciśnienie krwi naraża ludzi na większe ryzyko chorób serca i uszkadza wiele narządów w naszym organizmie. Okazuje się, że nie każdy bierze leki zgodnie z zaleceniem lekarskim, co może prowadzić do poważniejszych konsekwencji zdrowotnych. Oczywiście różny jest stopień tej dolegliwości i nie zawsze problem z ciśnieniem musi oznaczać branie [...]
Czasem spotykamy kulturystów "starszej daty", za których czasów jadło się mieszanki surowego jaja, jako formę szybkostrawnego białka w okresie okołotreningowym, ale i nie tylko. Traktowali oni tego typu szejk jako znakomite źródło białka, które w jaju jest wzorcowe pod kątem profilu aminokwasów. Czasem mity przenoszące się choćby z filmów akcji [...]
Lęk może oddziaływać na Ciebie na wiele różnych sposobów. Może utrudniać pracę, kontakty towarzyskie, a nawet wpływać na Twoje ciało. Wiele osób zmagających się ze stanami lękowymi skarży się także na problemy ze snem, co sprawia, że jeszcze bardziej się stresują. Podsumowanie Lęk może być bezpośrednio powiązany z bezsennością. Z pewnością nie [...]
[...] ze strony przewodu pokarmowego. Długotrwałe stosowanie dawek kilkukrotnie przekraczających górny poziom tolerowanego spożycia może z kolei obniżyć poziom miedzi w organizmie, zaburzyć metabolizm żelaza, osłabić układ odpornościowy, a także wpłynąć niekorzystnie na lipidogram. Nie zaleca się stosowania doustnego tzw. mega-dawek cynku, [...]
[...] czasem jej „wykorzystania”. Najbardziej odpowiada za to źródło pokarmowe, z którego powstała odżywka, ale również sposób jej przetworzenia ma znaczenie. Najdłużej w naszym organizmie będzie przyswajana odżywka zawierająca kazeinę micelarną (frakcja białka mleka) lub dużą ilość białek mlecznych. Nieco szybciej nasz organizm „przygotuje sobie” [...]
[...] zwiększa BMR, czyli podstawową przemianę materii i liczbę kalorii spalanych w spoczynku. Nie są to może jakieś szalone liczby, ale każda najdrobniejsza pozytywna zmiana w organizmie ma znaczenie. Po jakie białko sięgać? Wybór masz bardzo duży — chude mięsa, drób, ryby, ale także jaja, nabiał, rośliny strączkowe, a także odżywki białkowe. [...]
Kolagen jest powszechnie występującym białkiem należącym do białek włókienkowych. Stanowi 25% masy protein w organizmie człowieka. Buduje np. elementy tkanki łącznej (więzadła, ścięgna), zapewnia elastyczność skórze (obok włókien keratynowych), podtrzymuje strukturę kości i zębów, jest ważny dla podtrzymania funkcji, jakie spełniają kości. [...]
Aminokwasy nazywane są potocznie „cegiełkami białek”. To bardzo trafne porównanie, albowiem białka zbudowane są z aminokwasów. Tak więc spożywane przez nas białka pokarmowe rozkładane są w przewodzie pokarmowym do aminokwasów, a wchłaniane do krwiobiegu aminokwasy służą naszemu organizmowi do budowania jego własnych białek strukturalnych i [...]
W obliczu szybkiego tempa życia i wielorakich obowiązków dostarczenie organizmowi niezbędnych składników odżywczych może stanowić wyzwanie dla kobiet, szczególnie zaangażowanych w regularną aktywność fizyczną. Zdrowa skóra, silne mięśnie i stawy, sprawny układ nerwowy oraz odporność, to tylko niektóre ze zróżnicowanych i kompleksowych wymagań [...]
Krwiodawstwo w Polsce jest popularną metodą niesienia pomocy dla osób poszkodowanych w wypadkach komunikacyjnych lub chorych, leczonych operacyjnie. Często organizowane są akcje, na których dokonuje się zbiórek krwi w celach pomocy charytatywnej. Jednak wielu sportowców zastanawia się, czy oddawanie regularne krwi może mieć wpływ na pogorszenie [...]
Nie ulega wątpliwości, że niedobory magnezu w diecie osoby dorosłej, jak i nastolatków, wiążą się z przykrymi konsekwencjami dla całego organizmu. Jego udział w diecie jest ważny, ze względu na szereg czynności, jakie pełni. Zazwyczaj początkowe fazy niedoboru magnezu powiązane są z występowaniem drżenia mięśni, głównie np. powiek, co jest dla nas [...]
[...] urazu. Krwiak w nomenklaturze treningowej dość często jest utożsamiany z siniakiem. Jednak krwiak w odróżnieniu od siniaka zazwyczaj dotyczy struktur położonych głębiej w organizmie osoby, która doznała urazu. Krwiak czy siniak? Co więcej, siniak dotyczy tylko warstwy skórnej, jest płaski i jego przebieg nie wymaga dodatkowego leczenia. [...]
Kulturystyka, jak i samo kształtowanie sylwetki w celach jej zarysu i poprawy, wymaga sporych nakładów ciągłej pracy. Oznacza to, że nie da się zbudować ciała, trzymając dietę 4 dni w tygodniu, a trenując tylko wtedy, gdy mamy na to ochotę lub przypomni się nam, że warto by było wykonać trening. Wkraczając na ścieżkę, która ma nas doprowadzić do [...]
[...] bez powodu witamina B6 dodawana jest do magnezu, jako element wspomagający jego działanie. Co warto zapamiętać? Witaminy z grupy B są niezbędnym elementem diety. Ich rola w organizmie jest tak szeroka, że z powodzeniem można napisać, że odpowiadają one za to, jak funkcjonuje nasz organizm na co dzień. Ważne są nie tylko dla sportowców, ale [...]
Witamina C pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Aby mogła odgrywać swoją rolę, musi być jednak codziennie konsumowana w odpowiedniej ilości. Przy spełnieniu tego warunku witamina C stanowi czynnik wspierający potencjał antyoksydacyjny organizmu, co może mieć znaczenie m.in. w kontekście przeziębień. Podaż i suplementacja podczas [...]
[...] wilgotność powietrza, czy charakterystyka opadów deszczu. Zmianom ulegają także uwarunkowania związane z ekspozycją na słońce, co niesie za sobą konsekwencje w niemal całym organizmie i otaczającym go ekosystemie. Sposoby na przesilenie wiosenne Dbając o higienę stylu życia, przesilenie wiosenne nie powinno sprawiać problemów, jednak w [...]
Chyba głównie ze względu na pewien chaos informacyjny jest to jedno z częściej zadawanych pytań przez młodzież, która właśnie rozpoczęła przygodę z treningami. Czas więc rozplątać ten węzeł gordyjski i odpowiedzieć sobie jasno. BCAA czy odżywka białkowa? Aby móc tego dokonać, przyjrzyjmy się bliżej, czym jest zarówno BCAA, jak i odżywka białkowa. [...]
[...] Przy rozważaniu roli witaminy A w opalaniu warto pamiętać, że pomarańczowy odcień skóry, który może pojawić się przy jej podwyższonej konsumpcji, jest raczej objawem nadmiaru w organizmie, aniżeli podkreślonej opalenizny. Stosując ją jednak w dawkach adekwatnych do zapotrzebowania, można również liczyć na działanie przeciwutleniające.
[...] szybciej zasnąć i spać zdrowo. Źródła niebieskiego światła Niebieskie światło emitowane przez smartfony, tablety, komputery i telewizory może hamować produkcję melatoniny w organizmie i prowadzić do zaburzeń snu. Melatonina to hormon, który pomaga zasnąć i kontrolować cykl snu i czuwania. Powstaje głównie w szyszynce (w maleńkim gruczole w [...]